Kritische blik op Financieel Advies

Kritische blik op Financieel Advies

Persoonlijke financiën spelen een belangrijke rol de huidige samenleving. De financiële situatie van verschillende generaties zijn benauwd door stijgende inflatie. Hierdoor wordt een gezonde relatie met geld steeds belangrijker. Op het internet is veel informatie te vinden over het verbeteren van jouw financiële situatie. Maar hoe serieus moeten we dit nemen?

In mijn eigen zoektocht naar financiële zekerheid heb ik veel boeken en artikelen gelezen. Veel tips over FIRE, beleggen of (be)sparen waren voor mij niet relevant. In veel gevallen zijn dit onbereikbare tips, waardoor de moed mij snel in de schoenen zakten. Ik heb namelijk geen €2.500 per maand om in te leggen in ETF’s of een paar ton spaargeld om te investeren in vastgoed.

Iedere financiële situatie is uniek, waardoor een groot deel van de artikelen over persoonlijke financiën eigenlijk helemaal niet relevant is. Voor veel content geldt zelfs dat het mij demotiveert om een betere relatie met geld op te bouwen. Waarom? Ik heb geen slechte baan en ook geen slechte financiële situatie, maar voor mijn gevoel doe ik het toch niet goed. Waarom? Ik kan niet op mijn 50e met pensioen, ik heb geen vermogen opgebouwd met beleggen en ik heb ook geen paar ton spaargeld.

Beleggen is wellicht interessant voor iemand met een goed salaris en een stabiele financiële situatie, maar minder interessant voor iemand die de eindjes aan elkaar moet knopen. Toch worden gouden bergen beloofd voor iedereen die gaat beleggen, hoe groot of klein het bedrag ook is. Het is cruciaal om realistisch te blijven over wat haalbaar is binnen jouw specifieke context.

Inzicht in gedrag

Waar iedere persoonlijke financiële situatie uniek is, hebben we toch allemaal één ding gemeen en dat is gedrag. Het menselijk gedrag is namelijk in grote lijnen uit dezelfde componenten opgebouwd. Binnen dit artikel ga ik hier niet veel verder op in, maar wat mij de afgelopen jaren flink geholpen heeft is het inzicht krijgen in mijn eigen gedrag rondom financiën. Waarom doe ik de dingen die ik doe? En word ik hier wel gelukkig van?

Gedragsverandering

Aan het begin van mijn reis naar meer financiële zekerheid was mijn doel om z.s.m. FIRE (Financial Independence, Retire Early) te worden. Na een tijdje merkte ik dat de motivatie om dit doel te behalen eigenlijk te laag was. Waarom? Ik wil ook in het nu leven. Ik wil normaal op vakantie kunnen en ik wil dingen kunnen kopen die mij wel gelukkig maken.

Vanuit hier ben ik mijn eigen gedrag aan het onderzoeken geweest. Door veel te lezen (o.a. Tiny Habbits van B.J. Fogg) heb ik ondervonden dat mijn doel veel te groot was en dat ik mij heb laten beïnvloeden door alle succesverhalen op het internet. Hierdoor bleef mijn motivatie laag om daadwerkelijk aan mijn doel te werken.

Ondertussen is mijn doel bijgesteld, waarbij ik de focus leg op een rustiger financieel leven. Wat dit betekent? Ik focus mij op een hoger spaarratio, waardoor ik langzaam maar zeker steeds meer geld overhoud van mijn maandinkomsten. Zonder dat ik inlever op mijn kwaliteit van leven.

Het Financieel Dieet

Dit artikel geeft iets meer inzicht waarom ik ben begonnen met schrijven voor Het Financieel Dieet. Ik hoop dat de artikelen op dit blog jou ook gaan helpen met het opbouwen van een betere relatie met geld voor jouw ideale financiële situatie.

Het is belangrijk om kritisch te zijn op alle financiële adviezen op het internet en te erkennen dat jouw financiële situatie uniek is. Jij hebt jouw eigen financiële situatie en eigen financiële doelen. Onafhankelijk hiervan bestaat inzicht in jouw gedrag, want al het menselijk gedrag bestaat uit dezelfde componenten.